top of page

Snusdosa

Bower förklarar hur du pantar din snusdosa direkt i appen och tjänar pengar samtidigt som du är snäll mot naturen.

Panta din snusdosa

Det har väl ingen undgått att svenskarna gillar snus? Snusbolaget gjorde en uppskattning år 2019 att det säljs ungefär 250 miljoner snusdosor per år i Sverige. Självklart ska alla dessa tomma dosor återvinnas.


Sortera snusdosor

En snusdosa räknas som en förpackning och ska därför sorteras baserat på dess material vid en återvinningsstation. Om förpackningen är gjord av papper, så sorteras den som papper. En förpackning eller ett lock i plast sorteras som plast.


Ett enklare sätt att sortera kan vara genom att se till själva snuset - är det lös eller portion? Förpackningen till lössnus är ofta i papper, med ett lock i plast. Portionssnusets dosa är ofta helt gjort i plast.


Kom ihåg att dosan ska vara helt tom när du lämnar den till återvinning. Du behöver inte skölja ur den, men kan knacka ur rester. Om du vill slippa eventuell lukt av snus, kan du förslagsvis skölja ur dosan.


Återvinning av snusdosor

Återvinningen av snusdosor skiljer sig åt beroende på om de är gjorda av plast eller papper. Plast är ett mer komplicerat material att återvinna, då förpackningarna ofta består av flera olika sorters plaster. Papper är endast ett råmaterial, vilket gör återvinningen betydligt lättare.


Vid återvinning av plast behöver förpackningens olika material separeras till ett så rått material som möjligt. Hårda plaster, som en snusdosa, kan ofta återvinnas till en ny produkt. Om materialet inte kan återvinnas skickas det till förbränning.


När papper återvinns finfördelas det till pappersfibrer i en stor upplösningstrumma, tillsammans med vatten. Pappersfibrerna läggs sedan ut i skikt och pressas till kartong. Detta kan sedan återanvändas till mjölkförpackningar, pizzakartonger och dylikt.


Svart plast

Alla snusdosor kan dock inte återvinnas. Det är ett känt fenomen att svart plast inte kan återvinnas, då färgen inte registreras i maskinerna på återvinningsföretagen. Dessa dosor kommer då att skickas till förbränning istället. Läs mer om svart plast på Plaståtervinning i denna guide.


Varför ska du återvinna dina snusdosor?

Att sortera plast- och pappersförpackningar korrekt är bra för både miljö och klimat. Det förhindrar föroreningar att släppas ut i naturen genom onödig förbränning. När föroreningar från plast når i naturen, genom förbränningsgas, deponi eller lakvatten, utgör det ett stort hot mot levande varelser, klimat och miljö. Plaster innehåller olika kemikalier, som kan vara giftiga, och dessutom innebär en förbränning av plast stora utsläpp av växthusgaser.


Samtidigt sparar du på jordens resurser genom att material kan användas flera gånger.


Referenser

GetBower

Naturvårdsverket

Snusbolaget

Takk for at du leser!

 

Og du, ikke glem at du kan bruke Bower-appen for å bli belønnet for resirkulert emballasje. Gjennom appen kan du følge nøye med på mengden karbondioksid du redder verden ved å resirkulere.

 

Når du sparer karbondioksid bidrar du til en reduksjon i klimagasser, som igjen kan bremse global oppvarming og tap av biologisk mangfold på jorden.

Frame 309.png
Frame 310.png
bottom of page